fbpx

Детска дентална медицина – национална конференция

Национална конференция Детска дентална медицина: Настояще и бъдеще

Лекция:

Бели лезии – характеристики, възможности за лечение и превенция

проф. Бенджамин Перес

Резюме

Профилактиката в детската стоматология има различни направления. Лекцията ще се фокусира върху белите кариозни лезии, техните характеристики, възможностите за лечението и профилактиката им.

Бялата кариозна лезия (WSL) представлява подповърхностна порьозност на емайла, следствие от процес на деминерализация, която се визуализира като млечнобяла непрозрачност, когато е разположена върху гладки зъбни повърхности. WSL могат да се появят на всяка зъбна повърхност, където има продължително натрупване на зъбна плака. Пределекционни места за WSL, са областите, в които почистването на зъбите е затруднено.

WSL и флуороза

Флуорозата е лезия с бял до жълтеникаво- кафяв цвят, която няма резки граници, слята е с
нормалния емайл и се наблюдава симетричност.

Колонизация на бактерии

Колонизацията на киселинни бактерии предизвиква образуването на биофилм, съдържащ
повишено количество Mutans стрептококи и лактобацили. С течение на времето това причинява WSLs, които, ако не се лекуват, могат да се развият в кавитирани кариесни лезии.
Ще бъдат описани нови виждания за образуването и натрупването на зъбна плака.

Диагностициране на WSL

Много методи могат да се използват за диагностициране на WSL, включително: традиционна визуална инспекция, огледално-звукови приложения и радиографии, методи за транс-илюминация, флуоресцентни методи, електрическа проводимост, ултразвукови методи и оптична кохерентна томография (OCT).

WSL може да достигне дентина: Лезията, която се вижда само върху суха зъбна повърхност,
вероятно е във външната част на емайла, докато лезия, видима върху мокра зъбна повърхност, засяга по-голямата част от емайла и може да достигне дентина.

WSL може да бъде реминерализиран. Съществуват различни минерализиращи агенти, сред които съдържащи флуорид или други минерали в различни форми.

Профилактика и лечение

Като се има предвид необходимостта от реминерализиране на WSL, както и предотвратяването на появата на нови кариозни лезии, децата трябва да бъдат насърчавани да мият зъбите си два пъти на ден, с подходяща за възрастта им паста за зъби, и да посещават редовно денталния си лекар.

Освен тази лекция, проф. Перес ще води и практически мастърклас на тема Превенция.

Вижте повече за него тук.